Hiszpański A1.33.3 Co jedzą Hiszpanie na śniadanie? Dzielić się Skopiowano!
Odkryj tradycyjne hiszpańskie śniadania.
Cultura: ¿Qué desayunan los españoles?
Descubra los desayunos tradicionales españoles.

A1 Hiszpański Gastronomia Hiszpania
Poziom: A1
Moduł 5: En casa (W domu)
Lekcja 33: Vajilla (Zastawa stołowa)
Wytyczne nauczania +/- 10 minut
Audio i wideo
Ćwiczenie czytania i słuchania
Los desayunos tradicionales de España: en el norte, como Galicia o Asturias, el desayuno tiene productos locales como pan de pueblo o quesos artesanales, con café o infusiones. En el centro, como Madrid o Castilla, se comen porras, más gruesas que los churros, junto a chocolate caliente. En el sur, en Andalucía, se prefieren platos como tostadas con jamón serrano, aceite de oliva virgen extra con un poco de tomate.
Tłumaczenie
Tradycyjne śniadania w Hiszpanii: na północy, jak w Galicji czy Asturii, śniadanie zawiera lokalne produkty jak chleb wiejski czy sery rzemieślnicze, z kawą lub naparami. W centrum, jak w Madrycie czy Kastylia, je się porras, grubsze niż churros, razem z gorącą czekoladą. Na południu, w Andaluzji, preferowane są dania takie jak tosty z szynką serrano, oliwą z oliwek extra virgin i odrobiną pomidora.
Ćwiczenie 1: Pytania do dyskusji
Instrukcja: Omów pytania po wysłuchaniu nagrania lub przeczytaniu tekstu.
- ¿Qué es un desayuno tradicional en el centro de España?
- ¿Qué es un desayuno tradicional en el sur de España?
- ¿Cuál es el desayuno tradicional de tu país?
Przydatne strony internetowe do nauki z nauczycielem
Omów i przeczytaj następujące materiały podczas swoich zajęć konwersacyjnych.