Wytyczne nauczania +/- 10 minut

Ćwiczenie czytania i słuchania

Las tapas son pequeños platos de comida. Cada región tiene sus tapas típicas. En Andalucía, es común el gazpacho. El gazpacho es una sopa fría de tomate, pepino, pimiento, ajo, aceite, y pan. En el País Vasco, las tapas se llaman pinchos. Una tapa típica vasca es la gilda. Lleva aceitunas y anchoas. En Galicia es famoso el pulpo. Esta tapa gallega se compone de pulpo, patatas, pimentón, aceite y sal. En la Comunidad Valenciana, una tapa muy popular es la esgarraet. Está hecha con pimientos rojos, bacalao, ajo y aceite.

Tłumaczenie

Tapas to małe dania z jedzeniem. Każdy region ma swoje typowe tapas. W Andaluzji popularny jest gazpacho. Gazpacho to zimna zupa z pomidorów, ogórka, papryki, czosnku, oliwy i chleba. W Kraju Basków tapas nazywane są pinchos. Typowa baskijska tapa to gilda. Zawiera oliwki i anchois. W Galicji słynie ośmiornica. Ta galicyjska tapa składa się z ośmiornicy, ziemniaków, papryki, oliwy i soli. W Wspólnocie Walenckiej bardzo popularną tapą jest esgarraet. Jest zrobiona z czerwonej papryki, dorsza, czosnku i oliwy.

Ćwiczenie 1: Pytania do dyskusji

Instrukcja: Omów pytania po wysłuchaniu nagrania lub przeczytaniu tekstu.

  1. ¿Qué es famoso en Galicia?
  2. Co jest znane w Galicji?
  3. ¿Qué platos típicos de tu país hay que probar?
  4. Jakie typowe dania z twojego kraju warto spróbować?

Przydatne strony internetowe do nauki z nauczycielem

Omów i przeczytaj następujące materiały podczas swoich zajęć konwersacyjnych.

  1. https://www.spain.info/es/top/tapas-recomendadas-populares-espana/