Hiszpański A1.17.3 Hiszpańskie tapas Dzielić się Skopiowano!
Odkryj typowe hiszpańskie tapas, od andaluzyjskiego gazpacho po galicyjską ośmiornicę, poprzez baskijskie pintxos i walencyjskie esgarraet.
Cultura: Las tapas españolas
Descubre las tapas típicas de España, desde el gazpacho andaluz hasta el pulpo a la gallega, pasando por los pintxos vascos y el esgarraet valenciano.

A1 Hiszpański Gastronomia Hiszpania
Poziom: A1
Moduł 3: Día a día (Z dnia na dzień)
Lekcja 17: Cocinar (Gotowanie)
Wytyczne nauczania +/- 10 minut
Audio i wideo
Ćwiczenie czytania i słuchania
Las tapas son pequeños platos de comida. Cada región tiene sus tapas típicas. En Andalucía, es común el gazpacho. El gazpacho es una sopa fría de tomate, pepino, pimiento, ajo, aceite, y pan. En el País Vasco, las tapas se llaman pinchos. Una tapa típica vasca es la gilda. Lleva aceitunas y anchoas. En Galicia es famoso el pulpo. Esta tapa gallega se compone de pulpo, patatas, pimentón, aceite y sal. En la Comunidad Valenciana, una tapa muy popular es la esgarraet. Está hecha con pimientos rojos, bacalao, ajo y aceite.
Tłumaczenie
Tapas to małe dania z jedzeniem. Każdy region ma swoje typowe tapas. W Andaluzji popularny jest gazpacho. Gazpacho to zimna zupa z pomidorów, ogórka, papryki, czosnku, oliwy i chleba. W Kraju Basków tapas nazywane są pinchos. Typowa baskijska tapa to gilda. Zawiera oliwki i anchois. W Galicji słynie ośmiornica. Ta galicyjska tapa składa się z ośmiornicy, ziemniaków, papryki, oliwy i soli. W Wspólnocie Walenckiej bardzo popularną tapą jest esgarraet. Jest zrobiona z czerwonej papryki, dorsza, czosnku i oliwy.
Ćwiczenie 1: Pytania do dyskusji
Instrukcja: Omów pytania po wysłuchaniu nagrania lub przeczytaniu tekstu.
- ¿Qué es famoso en Galicia?
- ¿Qué platos típicos de tu país hay que probar?
Przydatne strony internetowe do nauki z nauczycielem
Omów i przeczytaj następujące materiały podczas swoich zajęć konwersacyjnych.