Cocina
Cele nauczania:
- Ingredientes básicos para cocinar (Podstawowe składniki do gotowania)
- Expresando obligaciones (Wyrażanie obowiązków)
-
Obligaciones -
"hay que, tener que, deber" (Obowiązki - "hay que, tener que, deber") - Las tapas españolas (Hiszpańskie tapas)
Moduł nauczania 3 (A1): Día a día (Z dnia na dzień)
Wytyczne nauczania +/- 60 minut
Materiały do słuchania
Wideo, audio, ćwiczenia i arkusze dostępne.
A1.17.1 Diálogo: Ingredientes para un gazpacho andaluz
A1.17.1 Składniki na andaluzyjskie gazpacho
Pedro y Ana van a comprar los ingredientes para un gazpacho andaluz.
(Pedro i Ana idą kupić składniki na andaluzyjskie gazpacho.)
Wytyczne nauczania +/- 15 minut
A1.17.2 Gramática: Obligaciones - "hay que, tener que, deber"
A1.17.2 Obowiązki - "hay que, tener que, deber"
A1.17.3 Cuento corto: Receta para una tarta de queso casera
A1.17.3 Przepis na domowy sernik
Aprendemos a seguir la receta para preparar una tarta de queso casera.
(Uczymy się, jak postępować zgodnie z przepisem na domowy sernik.)
Wytyczne nauczania +/- 15 minut
A1.17.4 Cultura: Las tapas españolas
A1.17.4 Hiszpańskie tapas
Descubre las tapas típicas de España, desde el gazpacho andaluz hasta el pulpo a la gallega, pasando por los pintxos vascos y el esgarraet valenciano.
(Odkryj typowe hiszpańskie tapas, od andaluzyjskiego gazpacho po galicyjską ośmiornicę, poprzez baskijskie pintxos i walencyjskie esgarraet.)
Wytyczne nauczania +/- 10 minut